Cine o întâlnește pe Ioana Covei, află rapid că este un om aparte: cu glumele mereu la ea, cu o privire directă dar blândă și mai ales cu o grijă naturală pentru economia cuvintelor. Ioana Covei este trainerul clubului Shukar, adică cea care îi învață pe membri să dezbată, îi antrenează pentru competiții și îi pregătește pentru a deveni porta voce anti-discriminare. Ea ne povestește mai jos ce a însemnat selecția și pregătirea echipei pentru „Națională”.

 

Q: Cum a fost selectata echipa?

Ioana: Am selectat echipa de Nationala printr-o competitie interna, care a constat in patru meciuri de debate, doua pe una dintre motiunile anuntate, celelalte pe motiuni impromptu, si o proba individuala, in care fiecare debater a primit o motiune pentru care a trebuit sa construiasca in 15 minute un discurs de Afirmator/Negator 1, la alegerea trainerului.

Alaturi de mine a arbitrat Adrian Malaies-Popescu, Director Executiv al ARDOR Muntenia, cu experienta de 8 ani in dezbateri. Am decis impreuna clasamentul individual, iar primii trei, Georgiana, Ioana si Madalina, au format echipa pentru Nationala. Au fost evaluate atat abilitati de comunicare si argumentare, cat si abilitatea de lucru in echipa si pregatirea prealabila, in cazul meciurilor prepared.

Moțiunile din selecție

Pentru cele 2 meciuri pregatite: Acest Parlament ar oferi avantaje fiscale companiilor care adoptă modelul de inovație deschisă introdus de Tesla Motors

Pentru meciul impromptu 1: AP crede ca tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa prioritizeze dezvoltarea economica in defavoarea protectiei mediului

Pentru meciul impromptu 2: AP ar interzice produsele cosmetice folosite pentru albirea tenului

Pentru proba individuala:

a) AP, ca cetatean al unei democratii vestice, nu s-ar uita la video-urile cu executii postate de ISIS

b) AP nu i-ar pedepsi pe cei care traiesc sub limita saraciei pentru crime economice

c) AP, ca activist de succes din societatea civila, nu ar candida pentru functii publice

d) AP sustine slum tourism

* vizitarea cu scop turistic a unor zone cu populatii foarte sarace

e) AP sustine folosirea babybox

*cutii unde parintii isi pot abandona, sub protectia anonimatului, bebelusii pe care nu vor sau nu au cum sa ii creasca

f) AP regreta fenomenul de portretizare a soldatilor drept eroi

g) AP ar pedepsi refuzul de a oferi ajutor unei persoane in pericol ca fapta penala

Q: Cum v-ați pregatit?

Ioana:  Ne-am intalnit (eu si echipa) de 3-4 ori in saptamana dinaintea competitiei. La fiecare intalnire am lucrat 2-3 ore, fie la cazurile pentru cele trei motiuni anuntate, fie am discutat despre evenimente curente, care ar fi putut fi subiectul unor motiuni impromptu. In rest am comunicat online – am formulat schitele de caz si am compilat research inclusiv pe Facebook.

Q: Cu ce asteptari ai plecat spre Timisoara? In ce masura s-au confirmat?

Ioana:  Forumul National de Dezbateri Academice e o competitie cu miza, pentru care cluburile fac selectii interne si debaterii se pregatesc destul de serios. Pentru ca Shukar Club functioneaza de doar 8 luni, deci plaja de selectie a echipei se limita la incepatori, nu aveam asteptari foarte mari cu privire la rezultate. E ca la orice sport, exercitiul sustinut face diferenta, chit ca exista persoane care sunt nativ mai carismatice/structurate/informate decat altele. Cazuri de debateri cu sase luni de experienta care sa castige in fata unora cu peste 3 ani sunt mai degraba anomalii. Oricum, lumea ar trebui sa faca debate ca sa se destepte, nu ca sa castige neaparat si in termeni de rezultate, e important sa incerci sa vorbesti mai bine ca ieri, nu mai bine ca altul. Fetele deja participasera la 1-2 competitii si stiau asta, asa ca ne concentram mai degraba pe a ne prezenta onorabil (adica cu fair play, cazuri solide, discursuri care sa respecte formatul).

Rezultatul a fost foarte bun; cel mai mult m-a bucurat ca dintre cele 5 meciuri castigate, 2 au fost pe motiunile pregatite si 3 pe motiuni impromptu, asta arata ca e vorba de o echipa buna, care poate construi cazuri autonom de trainer. Numarul de meciuri castigate conteaza prea putin, tine mult de sansa – de motiune, de pozitie, de echipa adversa, de cat (n)-ai dormit in noaptea precedenta, dar faptul ca au reusit sa lucreze in echipa si sa abordeze motiuni relativ complexe cu succes e excelent. La sfarsitul primei zile de competitie, Ioana mi-a spus ca a tinut cel mai reusit discurs al ei in al doilea meci. Il pierdusera. N-a contat; pierdusera cu putin si erau multumite.