Forumul Național de Dezbateri Academice (Națională pentru debateri) este pentru elevi la fel de important la olimpiada școlară. De fapt, în ultimii ani, a devenit mai relevant decât orice concurs școlar. Anvergura forumului este dată de numărul de echipe participante, numărul de licee și regiuni reprezentate, dar mai ales de prestigiul pe care îl are această confruntare cu un istoric de peste 20 de ediții. La ediția din 2015, echipa Shukar Club a făcut o figură bună: a reprezentat „argumente împotriva discriminării” și a câștigat peste jumătate din meciurile jucate. Asta este o perfomanță remarcabilă ținând cont de perioada scurtă de antrenament pe care au avut-o.

Forumul Național de Dezbateri Academice s-a desfășurat anul acesta la Timișoara, între 25 și 30 august. ARDOR a reuşit de-a lungul anilor să dezvolte mişcarea de dezbateri din România, ajungând în aproape toate regiunile ţării. Forumul Național a cunoscut în acest timp o transformare progresivă, ajungând o competiţie cu tradiţie și prestigiu, organizată succesiv în fiecare dintre aceste regiuni. De altfel, asociațile membre ARDOR preferă de ani buni să organizeze etape regionale pentru a selecta cele 3 sau 4 echipe ce vor reprezenta Muntenia, Moldova sau Banat la forum.

Noi am ales să povestim despre discriminare prin portavocea Shukar Club. Ca în orice mare asociație și comunitate, generațiile ARDOR sunt generațiile de azi, cu toate ideile, cu toate speranțele, cu toate atitudinile lor. Ne mândrim adesea că debate-ul crește toleranța față de minorități (de orice fel), prin temele abordate suntem învățați să privim diferite fețe ale problematicii și să ne punem adesea în papucii celor mai „mici” sau mai „puțini”. De cele mai multe orice face asta in vitro – adică în cadrul meciurilor pe teme legate de discriminare etnică, sexuală și religioasă. Anul acesta, echipa Shukar Club a deschis puțin orizonturile și a creat tărâmul dezvoltării toleranței in vivo.

ShukarClub-ForumulNationalDezbateri2015 (6)

Mădălina, Georgiana și Ioana au fost selectate și antrenate de trainerului lor, Ioana Covei, pentru Națională. Alături de Samir, observator la această ediție, ele au călătorit spre Timișoara cu emoția primei întâlniri față-n față cu echipele de debate din România. Orele de pregătire și cercetare, s-au transformat în 5/9 meciuri castigate de echipa Shukar Club în rundele preliminarii, dar mai ales în impresii dincolo de meciuri, competiție și training.

Pentru mine, Forumul National de Dezbateri Academice a insemnat o adevarata provocare. Am fost foarte stresata, imi era teama ca o sa intalnim echipe cu mai multa experienta decat avem noi si speram sa castigam macar un meci, doua… Insa, rezultatele au fost peste asteptarile mele. Am reusit sa castigam cinci meciuri din noua, lucru care nu a putut decat sa ma bucure. Cu siguranta, aceste lucrurinu erau posibile fara ajutorul Ioanei Covei, trainerului nostru, si al colegelor din echipa mea, Bogdana si Mada. – Georgiana.

 

La Timișoara nu am plecat cu așteptări prea mari. Speram să câștigăm 3 meciuri din 9, dar așteptările ne-au fost depășite. Am reușit să câștigăm 5 meciuri din 9, lucru ce a devenit o frumoasă realizare pentru noi. – Mădălina

Ioana Covei ne explică mai pe larg cum a decurs selecția și pregătirea pentru Națională, iar Ioana Neagu ne împărtășește impresii mai „calde” despre ce a însemnat forumul pentru ea.

Vă invităm să le citiți gândurile la:

Ioana Neagu- „Poate am dramatizat puţin”

Ioana Covei -„Forumul Național de Dezbateri Academice e o competiție cu miză”

și să le urmăriți în continuare argumentele pe blogul Shukar Club.