Să scrii povestea ta poate fi o provocare mare, să scrii despre episoadele în care ai fost marginalizat, discriminat, persecutat, una și mai mare. Iar să vorbești public despre asta poate fi la fel traumatizant ca întâmplarea sau o adevărată vindecare. Diferența între cele două efecte stă în pregătirea vorbitorului și deschiderea audienței.

Tinerii de la Shukar Club sunt curajoși, au intrat într-un club în care știau că menajamentele sunt plasturi falși, iar argumentele sunt adevăratele cărămizi ale toleranței, iar la Concursul de Public Speaking „Argumente împotriva discriminării” ce a avut loc sâmbătă, 5 decembrie, au avut șansa să se facă auziți. La concurs au participat 6 membri Shukar Club și 4 membri Speak Out- Less Hate, More Speech – un grup de tineri la fel de ambițioși în discursuri anti-discriminare.

cover concurs Shukar Club

Arbitrați de Andrei Marinescu – debater și arbitru cu ștate vechi, Denisa Diaconu – fan debate și Vlad Teodor Florea – lector la Academia de Poliție, Coșbuc alumnus și absolvent de drept, cei 10 temerari și-au etalat argumentele în discursuri pregătite (prima probă) și improvizate (proba impromptu).

De la discriminare de gen la etnică, de la distincții fizice la cele de limbaj, toate discursurile pregătite au avut amprenta unei experiențe proprii. Pentru etapa de impromptu, au trebuit să discute despre prejudecățile și stereotipurile cu care se confruntă personajele: Albă ca Zăpada, Grumpy din Albă ca Zăpada, Superman, Iedul cel mic din Capra cu Trei Iezi, Aladdin, Lupul din Scufița Roșie, Cenușăreasa, Scufița Roșie, Frumoasa din Pădurea Adormită și Prințul din povestea Frumoasa din Pădurea Adormită.

Cum a fost? Ne povestesc Andrei Marinescu și Roxana Marin – gazda noastră de la Centrul Care și mentor Shukar Club:

În acest concurs, elevi din medii diferite și cu povești diferite au solidarizat pe 2 paliere. Pe de-o parte, fiecare dintre ei a ținut două discursuri în fața celorlalți, unei echipe de filmare și unui complet de arbitri. Discursurile au fost universal personale și vulnerabilizante, și, în susținerea lor, participanții au găsit încredere și detașare. Înțelegerea din partea colegilor nu a venit doar din simpatie, ci și din râsetele date de ridicolul de a fi discriminat pe motive irelevante, ridicol care le era familiar tuturor. Experiențele diverse ale discriminării au constituit celălalt aspect de solidarizare. Deși pare că există o diferență între a fi marginalizat și umilit pentru etnie și a fi tachinat de colegi pentru aspectul fizic, discursurile au arătat numitorul comun: să te displaci pentru cum ești sub presiunea altora. Acest rezultat profund subiectiv este ceea ce i-a adunat pe elevi în CARE Cafe și ceea ce le-a generat si dorința unanimă, exprimată în finalul aproape fiecărui discurs – să fim mai buni unii cu alții. – Andrei Marinescu

12301564_434224036778525_246237338679170461_n

Concursul de oratorie „Argumente împotriva discriminării” a fost o oportunitate pentru membrii cluburilor Shukar, al Asociației Regionale pentru Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR Muntenia și Less Hate, More Speech, al Centrului pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație, nu doar de a-și exersa și consolida abilitățile oratorice, ci și de a-și împărtăși experiențe personale de discriminare, hărțuire, hatespeech la care au fost expuși, precum și strategiile personale pe care le-au folosit pentru a trece cu bine de dificultățile provocate de apartenență la diferite grupuri.

A fost extrem de emoționant pentru mine, ca mentor al ambelor cluburi, să văd cum tinerii cu care lucrăm își expun vulnerabilitățile și își acceptă identitatea în public, împărtășindu-ne poveștile lor de discriminare ca apartenenți la diferite grupuri, cum ar fi minoritatea roma sau minoritatea LGBTQIA, dar și grupuri despre care se discută poate mai rar, cum ar fi adolescenții vietnamezi și chinezi născuți în România, și care trăiesc aici ca cetățeni români, sau persoanele cu anumite caracateristici fizice care nu îi încadrează în categoria persoanelor cu dizabilități, dar care îi expun cu siguranță unor acte de hărțuire extrem de neplăcute – mă refer la persoanele “plinuțe” sau cu urechi “clapauge”. Poate părea nepotrivită alăturarea acestor povești și criterii de discriminare, dar în realitate tocmai această mare diversitate de povești personale i-a apropiat pe tineri mai mult, și a dat întregii zile o notă de căldură și prietenie care a venit ca bonus la satisfacția de a asculta niște discursuri foarte bine pregătite și prezentate. – Roxana Marin

Au răzbătut discursurile Ioanei Cazan (locul III), Tabitei Miriuță (locul II) și Georgianei Ioniță (locul I), într-un clasament care califică impactul oratoric și persuadarea juriului. La nivel personal, pentru fiecare a fost o experiență buildungs, genul acela de după amiază în care te trec fiorii și te surprind reacțiile celor din fața ta, dar din care musai ieși mai călit și mai viteaz.

Și pentru că seara a coincis cu ziua Sfântului Nicolae, toți au primit o cană shukar în dar, iar câștigătorii cărți de la Okian.

Bucurați-vă de o galerie de fotografii, urcăm one-by-one discursurile tinerilor, stați pe-aproape!