Ca membru al comunității rome, vreau să propun două obiective pentru a promova drepturile acestei comuntități.

Consider că atâta timp cât există determinare, implicare și solidaritate din partea membrilor comunității, orice lucru imposibil poate deveni posibil. Problema majoră cu care se confruntă comunitatea romilor este recunoaștere identității. Din acest punct pornește totul, deoarece nu ai cum să rezolvi problema dacă nu te identifici ca membru al comunității. Acest lucru, din punctul meu de vedere poate avea o soluționare rapidă. M-am confruntat și eu cu această problemă în momentul, în care dirigintele ne-a întrebat la începutul clasei a V-a dacă există elevi de etnie romă în clasă. Eu nu am ridicat mâna, deoarece nimeni altcineva nu a făcut-o, deși știam că aveam colegi romi. Și acesta este unul idntre cele mai importante momente pe care le regret. Sunt conștientă că nu mă mai simțeam vinovată dacă îmi asumam ceea ce sunt la timpul potrivit și totodată, îi puteam încuraja și pe ceilalți să o facă. Dar niciodată nu este prea târziu! Acum sunt împăcată cu această idee și sunt foarte mândră că sunt romă. Tocmai de aceea am să-i ajut pe toți cei care au avut aceeași problemă ca mine, deoarece știu prin ce au trecut și au nevoie de cineva care să-i încurajeze, și să le demonstreze că nu au de ce să se simtă incomod când se aduce vorba de etnia pe care o au. Eu nu am ridicat mâna, din marele motiv că romii sunt văzuți prost. Făcând asta, am fost de acord cu cee ce se crede despre romi, dar este complet greșit! Acest lucru poate fi combătut în momentul în care TU ești un exemplu pentru toți ceilalți, faci lucruri care aduc comunității tale mândrie, dar și ție, deoarece arăți că nu e adevărat acest stereotip. Și asta ar trebui să facă orice rrom!

Primul obiectiv mă trimite la cel de-al doilea obiectiv; acela că elitele rrome trebuie să ajute pătura de jos a societății. Elitele au datoria de a dezvolta cultura oamenilor, de a rezolva problemele sociale ale rromilor și de a nu stagna, legat de faptul că ei au ajuns unde au vrut, dar ce este al lor e doar  al lor și nu mai trebuie să contribuie la dezvoltarea comunității din care fac parte. Odată ce ți-ai asumat statutul de alitp, ai responsabilitatea să-i faci și pe ceilalți să ajungă acolo cu tine în ceea ce privește promovarea drepturilor rromilor.

Astfel, aceste metode propuse de mine pentru a promova drepturile comunității rrome ajută la dezvoltarea armonioasă a comunității.