Comunitatea romilor s-a confruntat, de-a lungul timpului cu diferite probleme ce i-au impiedicat existența și acceptarea lor în societate. Din fericire, probleme, cum ar fi extrminarea, sclavia și o mare parte din discriminare au fost înlăturate, însa descoperim două mari probleme la nivel de comunitate, ce a tras în jos minoritatea romilor.

Prima problemă identificată este mentalitatea tradițională a romilor, espre care pot spune că este principala cauză în stagnarea comunității.

Prin această mentalitate înn corelație cu tradițiile romilor (căsătoritul tinerilor de la o vârstă fragedă; meșteșugurile ca singura modalitate pentru a obține un venit, etc.), pot spune că minoritatea romilor nu a beneficiat de dezvoltarea educațională, economică sau socială.

A doua problemă identificată o constituie lipsa documentelor de identitate si proprietate.

În unele cazuri, din fericire mentalitatea tradițională a romilor a fost depășită de dorința de afirmare și dezvoltare în societate, însă din păcate lipsa documentelor a împiedicat mulți copii și chiar și adulți să înceapă școala. Această lipsă a documentelor, din punctul meu de vedere se datorează lipsei de informare a beneficiilor eduse de aceste documente, dar și de dezinteresul prezentat de majoritatea comunității, cei aflați în minoritate și care își doresc această informare, fiind presați de majoritari.

Consider că aceste două probleme reprezintă obiectivele ce trebuiesc atinse, ca minoritatea romilor sa progreseze.